Erilaisia matonkudonnan tekniikoita

June 18, 2018 News No Comments
Erilaisia matonkudonnan tekniikoita

Kodinomistajana sinun täytyy ostaa kotiisi esineitä useisiin eri tarkoituksiin sisustuksesta mukavuuden lisäämiseen. Joitakin tärkeimmistä esineistä ovat matot, joita voit asetella kotisi eri osiin. Useat sisustajat ostavat kauniita mattoja, jotka vaihtelevat perinteisistä moderneihin ja luksustasoisiin mattoihin kuvioiltaan tai tyyleiltään. Mutta mietitkö koskaan, kuinka nämä matot valmistetaan? Mitä tekniikoita ja metodeja kauniiden mattojen luomiseen tarvitaan? Uteliaisuus herää ja niin sen pitäisikin. Kun tiedät mattoihin käytetyn kovan työn, nousee niiden arvo entisestään.

Oikean materiaalin valinnasta kudontaan maton valmistus vaatii taitoa sekä tekniikkaa, johon pystyvät vain todelliset käsityöläiset. Erilaiset matot valmistetaan käyttäen erilaisia tekniikoita, joista yksi esimerkki on Kelim matto eli tasaisesti kudottu matto. Lisäksi voidaan käyttää erilaisia solmuja, joiden avulla valmistetaan erilaisia mattoja. Esimerkkejä näistä ovat turkkilaiset solmut, afgaanisolmut ja monet muut.

Tässä on lista muutamista matonkudonnan tekniikoista:

1.Käsin kudotut nukkamatot

Käsin kudotut nukkamatot ovat helpoimpia ja nopeimpia valmistaa, kun tekijä on tasokas käsityöläinen. Nämä nukkamatot tehdään ilman solmimista ja materiaalina on yleensä villa. Tämän tyyppiset matot voidaan valmistaa kutomalla erilaisilla tyyleillä. Tyyli valitaan etukäteen, jonka jälkeen nukkamattojen tekemiseen erikoistunut käsityöläinen valmistaa tuotteen. Nukkamaton valmistuksen jälkeen ylimääräiset lenkit leikataan. Nämä matot ovat usein perinteisen tyylisiä tai erittäin kuvioituja.

2.Käsin solmitut matot

Käsin solmittujen mattojen valmistus vaatii taitoa ja lisäksi siihen kuluu paljon aikaa. Käsin kudottujen mattojen solmut luovat paksumpaa sekä kestävämpää tyyliä. Mitä enemmän solmuja matossa sitä laadukkaampi ja kestävämpi se on.

3.Käsin kangaspuilla kudotut matot

Tähän tekniikkaan tarvitaan kangaspuut, joilla matto kudotaan. Kangaspuihin kiinnitetyt mattomateriaalit on kiinnitetty kutimeen niin, että langat voidaan kutoa yhteen. Jakardi on yleensä käytetty materiaali, josta matot valmistetaan.

4.Tasaisesti kudotut matot

Tämän tekniikan avulla erikoiskangaspuita käytetään maton kudontaan. Se on metodi, jossa langat kudotaan toisiinsa käyttäen Punja-kangaspuita. Samalla tämä on yksi vanhimmista mattojen kutomistekniikoista. Tasaisesti kudotuissa matoissa ei voi pinnalla nähdä mitään epätasaisuuksia. Tekniikka tekee maton kummastakin puolesta tyylikkään. Matot, kuten kilim, soumak ja dhurrie, ovat joitakin esimerkkejä tasaisesta kutomistekniikasta.

Yhteenveto

Tämä oli lyhyt esittely erilaisiin perinteisiin matonkutomistekniikoihin, joita on käytetty tekstiilialalla jo vuosisatoja ja jotka ovat pysyneet vallalla vuodesta toiseen. Seuraavan kerran, kun lähdet matto-ostoksille, sinulla on tärkeitä tietoja matoista sekä niiden teosta autenttisen maton ostamiseksi.